Veel gestelde vragen
Hoeveel uren kraamzorg krijg ik?
Dit is afhankelijk van de indicatiestelling. Tijdens het intakegesprek wordt het aantal uren kraamzorg vastgesteld door de kraamverzorgende. De basiszorg biedt 49 uur kraamzorg. Bij aanvang of tijdens de kraamperiode kan dit aantal uren worden bijgesteld, doordat uw situatie op dat moment anders is dan verwacht.
Wat kost kraamzorg?
Voor de kosten van kraamzorg ben u verzekerd via het basispakket binnen de ziektekostenverzekering. U betaalt een eigen bijdrage van € 4,20 (2016) per uur. Dit bedrag is vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en van toepassing op elke kraamzorgorganisatie. Afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering wordt de eigen bijdrage (deels) vergoed.
Mijn zorgverzekeraar regelt de inschrijving bij een kraamzorgorganisatie. Hoef ik nu verder niets te doen?
Meld u toch nog aan via de website. Het gebeurt geregeld, dat een zorgverzekeraar te laat is met de inschrijving van een cliënt. Ons advies: Houd het zelf in de gaten. Neem contact op met uw zorgverzekering en wacht op een schriftelijke bevestiging.
Wanneer bel ik voor een kraamverzorgende als de bevalling begint?
De verloskundige of huisarts bepaalt wanneer het tijd is om de kraamverzorgende te bellen die gaat assisteren bij de bevalling.
Wie bel ik als ik vragen heb en de kraamverzorgende is al naar huis?
Als u vragen heeft als de kraamverzorgende naar huis is kunt u contact opnemen met uw verloskundige. De verloskundige is gedurende de kraamperiode eindverantwoordelijk voor medische zorg aan moeder en kind.
Ik ga in het ziekenhuis bevallen, hoe gaat het dan verder?
Voordat u naar het ziekenhuis gaat licht u de kraamverzorgende in dat de bevalling in gang is gezet. Als u bevallen bent en weet wanneer u naar huis mag belt u de kraamverzorgende. De kraamverzorgende start ook ‘s avonds de zorg op.